The Story Corner

Vind de woorden die jij wilt horen!

12 Oktober – De Nieuwe Wereld

Het zonnetje begint zich langzaam te verschuilen achter de horizon en de temperatuur begint langzaam te dalen. De natuur kleurt geel, bruin en rood. De feestdagen zitten er weer aan te komen. Halloween en Thanksgiving komen er het eerst aan. Thanksgiving is ontstaan door de Pelgrims die de nieuwe wereld ontdekten. Christoffer Columbus was de eerste die de Nieuwe Wereld binnenstapte op 12 oktober 1492… als we de Vikingen even vergeten.

Eigenlijk was de ontdekking van de America’s helemaal niet de bedoeling. Columbus zocht een alternatieve weg naar India en ging heel eigenwijs zijn eigen kant op. Op 12 oktober 1492 vond hij daar een hele nieuwe wereld, de America’s. Waar hij het idee vandaan haalde was niet duidelijk, maar in tegenstelling tot het algemene idee destijds dat de aarde plat was, dacht hij daar anders over. Tenminste, dat is de theorie die nog vaak geleerd wordt.

oude-griek-ronde-aardePlat of Rond?

Feit is echter dat al eeuwen voordat Columbus rond de aarde reisde, al veel wetenschappers het idee van een ronde aarde hadden aangenomen. Zelfs de bijbel, voor de meeste mensen toch wel een verouderd boek spreekt in Jesaja 40:22 over ‘het rond der aarde’. Maar ook in het oude Griekenland waren theologen zoals Pythagoras en Aristoteles al onder de bevinding van het feit dat de aarde op zijn minst bolvormig moest zijn, gezien de standen van de sterrenbeelden en hoe die verschilden op andere plekken op aarde.

De Katholieke kerk wilde hier echter niet in meegaan. Zelfs anderhalve eeuw later bleven die vasthouden aan een andere bijbeltekst. Prediker 1:5 zegt namelijk dat ‘de zon op en onder gaat’. Galileo dacht met zijn Hollandse kijker te ontdekken dat de aarde niet het middelpunt was van het universum, maar de zon. Het gevolg was dat hij huisarrest kreeg en pas in 1992 (!) opnieuw werd erkend door de Katholieke kerk als gelovige.

Columbus was echter niet verder gegaan dan de America’s. Hij besloot de Nieuwe Wereld te koloniseren onder de Spaanse vlag, wat tot de dag van vandaag nog zijn sporen heeft achter gelaten alles ten zuiden van New Mexico en Californië. Dat hij niet wist dat hij een nieuwe wereld had ontdekt en dacht dat hij in Indië was beland zou moeten verklaren waarom de ‘Native Americans’ Indianen worden genoemd.

conquistadorMythes

Dat men al eerder wist dat de aarde rond was is ten tijde van dit informatietijdperk onderhand wel duidelijk. Maar dat was niet het enige. Veel andere verhalen rondom Columbus blijken ook mythes te zijn. Zo was hij niet de eerste Europeaan die in de Nieuwe Wereld aankwam. Dit waren de IJslandse Vikingen onder Erik de Rode die ruim 500 jaar eerder Groenland al hadden gekoloniseerd. Gezien ‘het rond der aarde’ is de afstand tussen IJsland en Groenland niet eens zo groot.

Natuurlijk zijn er nog meer onvolledigheden zoals waar hij precies geland was, of hij nu wel of niet de route al wist en of het nu een held of een roofzuchtige conquistador was. Lange leven het internet om de geschiedenislessen eens opnieuw onder de loep te nemen!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2019 The Story Corner

Thema door Anders Norén

close
Facebook Iconfacebook like buttonTwitter Icontwitter follow button