The Story Corner

Vind de woorden die jij wilt horen!

14 Juni

Index_Librorum_Prohibitorum_1Begin 16de eeuw vond Paus Paulus IV dat sommige boeken verwerpelijk waren voor de Christelijke kerk. Daarom besloot hij dat er een lijst gemaakt moest worden met verboden boeken. De eerste lijsten verschenen in 1529 in Nederland, en niet veel later volgde grote steden zoals Venetië, Parijs en Rome. Paulus vertrouwde het bijhouden van deze lijst toe aan de Heilige Congregatie van de Inquisitie van de Kerk, maar werd later overgenomen door de nieuw opgerichte Heilige Congregatie van de Index. Deze groep werd ook wel ‘De Index’ genoemd.

De lijst omvatte vooral boeken die moreel verwerpelijk waren of seksueel expliciete inhoud hadden. Maar misschien nog veel belangrijker waren de boeken op de lijst die volgens de katholieke kerk ketterij bevatte. Waarom is dit belangrijker? Omdat dit laat zien dat destijds ook de politiek en de katholieke kerk hand in hand gingen. Zo zien we bijvoorbeeld boeken van Karl Marx en Maarten Luther op de lijst staan. Het Communisme en de leer van de Lutheraanse kerk waren blijkbaar ketterij.

Opvallend was dat ook Daniel Defoe, de schrijver van Robinson Crusoe op de lijst stond. In 1726 schreef hij het boek: History of the Devil. Zijn ideeën beschreven in het boek waren niet bepaald gewenst in de katholieke kerk.

Zolang mensen niet voor hunzelf kunnen nadenken, blijven we ten alle tijden slaven van andermans ideeën. Deze beperking tot vrijheid van het denken van de mens werd gelukkig opgeheven op 14 Juni 1966. De dag van vandaag.

Voor de complete lijst kun je deze link klikken.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2018 The Story Corner

Thema door Anders Norén

close
Facebook Iconfacebook like buttonTwitter Icontwitter follow button