The Story Corner

Vind de woorden die jij wilt horen!

18 Augustus – De achternaam

Als we kijken naar de directe geschiedenis van Europa en Nederland, is de moderne tijd toch wel begonnen met de Franse Revolutie. Napoleon Bonaparte speelde een grote rol in het sociale systeem zoals wij dat nu kennen. Zo is hij de man die ons een achternaam heeft gegeven, om het maar even zo te zeggen. Op 18 Augustus 1811 voerde hij het bevel uit om iedereen binnen Nederland van een geslachtsnaam te voorzien.

Tenzij je van adel was, was het voor een Nederlander niet gebruikelijk om een achternaam te hebben. Ten minste, vóór 18 Augustus 1811. Men had voor het gemak een eigen systeem uitgevonden. Waren er bijvoorbeeld twee jongens in een dorp die allebei Klaas heette, dan werden ze naar hun vader vernoemd. De vader van Klaas 1 heette bijvoorbeeld Jan en de vader van Klaas 2 heette bijvoorbeeld Piet. Het dorp kende dan een Klaas Jan en een Klaas Piet.

Fabeltje

Een fabeltje echter is dat tijdens de invoering van de achternamen de zaak niet serieus werd genomen. Door achternamen zoals Zondervan en Naaktgeboren zijn deze fabeltjes de wereld in geholpen. Men zou in de bar hebben gezeten wanneer de ambtenaar binnenkwam om de achternamen uit te delen en hebben gevraagd aan de plaatselijke gasten in de kroeg: “En hoe wil jij van achteren heten?” Vervolgens kreeg deze een reactie van de beschonken kroeggangers: “Nou, ik denk dat het belangrijk is om te weten dat ik naakt geboren ben! Noem mij maar Naaktgeboren!”

paspoortEen leuk verhaaltje, maar Naaktgeboren komt van het Duitse Nachgeboren, wat er op moest duiden dat de vader van de desbetreffende persoon al overleden was. Zo waren veel namen al vastgesteld, vooral in het Limburg, Noord Brabant en Zeeland, die al eerder ingelijfd waren onder het Franse regime van Napoleon. Een jaar later kreeg Napoleon flink klop bij Waterloo, maar zijn ideeën over persoonsidentificatie werden toch steevast aangehouden.

Niet veel later werd de burgerlijke stand ingevoerd. Het deed echter tot 1914 voordat het paspoort werd ingevoerd en 1988 werd het Sociaal Fiscaal (SoFi) nummer ingevoerd. Sindsdien heeft iedereen ook een nummer… Tegenwoordig heet dat een Burger Service Nummer (BSN) maar het systeem is hetzelfde. Zullen we het hier bij houden? Een ingeplante chip als identificatieplicht lijkt me echt te ver gaan!

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2019 The Story Corner

Thema door Anders Norén

close
Facebook Iconfacebook like buttonTwitter Icontwitter follow button