The Story Corner

Vind de woorden die jij wilt horen!

19 Juli

SalemWitchcraftTrialVandaag, op 19 Juli 1692 werden vijf vrouwen opgehangen in Salem, New England. Een kolonie verdeeld door de strijd om landgoed en onder invloed van het Puritanisme. Er heerste veel armoede en er was enorm veel sociale controle. Met andere woorden, men had niet veel nuttigs te doen en men was erg bijgelovig. Een gevaarlijke combinatie, zo is gebleken.

Het Puritanisme komt voort uit de Rooms Anglicaanse Kerk. Deze protestantse stroming vond een persoonlijke verhouding met God en met Christus zeer belangrijk en zag het noodzakelijk dagelijkse studie in de bijbel te doen om deze verhouding in stand te houden. Toch was het geen bezwaar om slaven er op na te houden. Tituba Boyer, een Caraïbisch-Indische slaaf uit Barbados had hele andere spirituele ervaringen. Deze geloofsovertuiging was natuurlijk niet gewenst bij de rest van het dorp. Maar twee meisjes van 9 en 11 vonden het reuze spannend. Wanneer Tituba in het geheim vertelde over haar leven in Barbados en over tovenarij, zaten ze met gekluisterde oortjes te luisteren. Allemaal heel erg onschuldig natuurlijk.

751px-Tituba-Longfellow-CoreyMaar toen de meisjes vreemde epileptische aanvallen gingen vertonen, moest er naar een oorzaak gezocht worden. De meisjes begonnen te gillen en te schoppen en verstopten zichzelf onder tafels en stoelen. Ze voelden overal speldenprikken en bedekte hun oren wanneer ze een preek moesten aanhoren. De plaatselijke arts kon echter geen verklaring vinden en men trok al snel de conclusie dat ze behekst waren. Het nieuws spreidde zich snel rond en iedereen raakte in paniek. In zo’n geval worden er vaak een zondebok gezocht. Of meerdere zondebokken natuurlijk. De eerste de beste ondergeschikte dorpsgenoot word er dan al snel uitgeplukt. Tituba, een bedelares en een dementerende oude vrouw waren als eerste de pineut. Eerst werden ze gevangen genomen om vervolgens via een proces terechtgesteld te worden. Maar goed, bewijs maar eens dat iemand een heks is…

Naast de vijf vrouwen die op 19 juli werden opgehangen werden er in totaal werden er 19 mensen berecht, waaronder één gerechtsdienaar die weigerde nog meer mensen op te hangen. De gekte eindigde pas wanneer ook vooraanstaande mensen in het dorp beschuldigd gingen worden. Het werd men te heet onder de voeten en men moest maar eens flink aan de rem gaan trekken. De stelling werd geopperd dat het beter zou zijn wanneer tien heksen zouden ontsnappen dan wanneer één onschuldig persoon werd berecht. Wetten werden aangepast en uiteindelijk werd het restant veroordeelden vrij gelaten.

Zo kun je maar weer zien hoe angst gebruikt kan worden om mensen te manipuleren. Want wat blijkt? Al het ontroerend goed van de slachtoffers gingen naar de overheid toe. En was dat niet wat er gaande was? Eens strijd om landgoed? Zo’n 300 jaar later bleek ook nog eens dat bij het bakken van moederkoornschimmel mycotoxine vrijkomt. Mycotoxine is giftig. De symptomen bij teveel inname? Hallucinaties, spierkrampen, duizeligheid en verlamming. Precies de symptomen die de meisjes vertoonden.

Wat zijn mensen soms toch domme lugubere wezens…

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2019 The Story Corner

Thema door Anders Norén

close
Facebook Iconfacebook like buttonTwitter Icontwitter follow button