The Story Corner

Vind de woorden die jij wilt horen!

22 Augustus – Het Nyosmeer

De stille moordenaar. Meer dan 1700 mensen en 3000 stuks vee werden dood aangetroffen. Geen enkel levend wezen was nog te bekennen in een omtrek van 25 kilometer. Op 22 augustus 1986 vond er een mysterie plaats bij het Nyosmeer in Kameroen. Wat was de oorzaak? Pas 30 dagen later kwam men er achter wat er was gebeurd.

Ongetwijfeld zal er in de eerste dagen flink wat verhalen de ronde zijn gegaan. Bijgeloof is niet ongewoon in Afrika en veel mysterieuzer dan dit werd het niet. Er was niets te zien, niets te horen en niets te ruiken toen deze ramp ontdekt werd op 22 augustus 1986. Ook waren er geen getuigen of gewonden die het konden na vertellen.

De stille moordenaar

Genoeg mysterie nu. Wat was er nu eigenlijk gebeurd? Het Nyosmeer is een groot stuk water gelegen in de krater van een inactieve vulkaan. Het meer is ongeveer 200 meter diep en de randen van de krater zorgen ervoor dat het water niet kan wegstromen. Het water in de krater heeft niet overal dezelfde temperatuur. Zo is het water onderin het meer een stuk warmer waardoor de druk een stuk hoger is dan het water aan het oppervlak. Op zich geen probleem natuurlijk.

Maar als er een hele kleine aardverschuiving plaatsvindt, dan kan het water op de bodem naar boven komen. Wanneer het water met hoge druk in aanraking komt met het water onder lage druk, ontstaan er belletjes van koolstofdioxide. Dit zorgt voor een opwaartse stroming waarbij steeds meer gas vrijkomt als een soort kettingreactie. Wanneer het water dan dermate verzadigd is, kan er spontaan een grote hoeveelheid koolstofdioxide vrijkomen. Wanneer dit gas in de atmosfeer boven het meer uitkomt, kan dit de omgeving doen verstikken. Tot wel 25 kilometer, in dit geval. Men noemt dit een limnische uitbarsting. Om het even gemakkelijk voor te stellen? Schud maar eens een blikje cola en doe hem dan maar open…

Preventie

Het Nyosmeer is niet het enige meer waar dit soort natuurverschijnselen plaatsvinden. Twee jaar eerder was het ook al gebeurd, 35 kilometer verderop bij het Monoum meer. Toen kwamen er slechts 37 mensen om het leven. De regering van Kameroen hield dit eerst geheim omdat men vermoedde dat het om een terroristische aanslag ging.

degassing_lake_nyosOm te voorkomen dat er weer veel sterfgevallen plaatsvinden bij een aardbeving, is er een preventie methode ontwikkeld. Men voert dan een hele lang buis van een aantal cm doorsnede naar de bodem van het meer, waar de hoge waterdruk plaatsvind. Door deze buis wordt dan de koolstofdioxide gecontroleerd naar boven gehaald. Er ontstaat dan een flinke fontein van tientallen meters hoog. Maar op deze manier komt de koolstofdioxide slechts in kleine hoeveelheden naar boven. Staat de pomp nu eenmaal aan, blijft deze lopen zonder dat daar een motor voor nodig is.

Het Kivumeer tussen Rwanda en Congo is ook een meer waar een limnische uitbarsting dreigt. Het Kivumeer is echter nog 100 meter dieper en 2000 keer groter als het Nyosmeer. Erger nog, er wonen ongeveer 2 miljoen mensen rondom het meer. Werk aan de winkel dus!

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2019 The Story Corner

Thema door Anders Norén

close
Facebook Iconfacebook like buttonTwitter Icontwitter follow button