The Story Corner

Vind de woorden die jij wilt horen!

22 Juni

Hoewel er nog steeds mensen bestaan die denken dat de wereld alleen om hun draait, weten de meeste mensen wel dat de aarde om de zon draait. Dit is echter niet altijd zo geweest. Filosofen zoals Plato en Socrates dachten dat de aarde het middelpunt van het universum was. Daarnaast heeft de Katholieke Kerk op basis van de bijbel tekst  Prediker 1:5 – waar staat dat de zon op en onder gaat – heel lang volgehouden dat het universum om de aarde draaide.

Galilio GalileiGalileo Galilei dacht daar echter anders over. Op een dag vond hij een ‘Hollandse kijker’ op de markt. Zijn verbeteringen aan dit apparaat stelde hem in staat verder te kijken in de ruimte dan zijn voorganger Thomas Harriot. Zo ontdekte hij kraters op het maanoppervlak en een aantal manen bij Jupiter. Hij ontdekte zelfs de ringen van Saturnus, maar kon deze nog niet goed genoeg waarnemen voor wat ze waren. Deze ontdekkingen deden hem echter vermoeden dat de zon het middelpunt van het universum was.

Galileo was ook niet alleen in zijn bevindingen. Nicolaas Copernicus en Johannes Kepler waren tientallen jaren eerder al met dit idee aan de haal gegaan. Deze ‘heliocentrische theorie’ was echter nog niet aangenomen door de kerk.

450px-Galileo_Massimi_Sistemi_-_titoloGalileo, die zelf ook Katholiek was, wilde met deze theorie graag aantonen hoe doordacht ‘Gods scheppingen’ wel niet waren. De Rooms Katholieke kerk was het echter niet eens met zijn theorieën. Galileo werd gewaarschuwd door de Inquisitie en hij besloot zich maar even rustig te houden. Toch wist hij een paar jaar later toestemming te krijgen van Paus Urbanus om zijn theorie te beschrijven in een boek. De opzet van het boek bestond uit een aantal dialogen tussen een aantal fictieve personen. Kort samengevat liet hij de persoon die zijn heliocentrische theorie verdedigde winnen door de theorieën van de andere figuren op een zeer logische wijze te verwerpen. Eén van de figuren moest echter de Paus zelf voorstellen. Na het lezen van het boek vond de Paus dat hij voor schut werd gezet en gaf op 22 juni 1633 Galileo levenslang huisarrest. Het deed echter nóg een halve eeuw voordat Isaac Newton de theorie kon bewijzen. Pas 359 jaar later, in 1992 kreeg Galileo de erkenning als gelovige terug, nadat Paus Johannes Paulus II zijn excuses aanbood over zijn onterechte behandeling door de katholieke kerk.

Zo zien we dat door de koppigheid van machthebbende entiteiten het vaak niet gemakkelijk maakte om nieuwe dingen te leren. De aangeleerde dingen uit het verleden uit boeken zoals de bijbel en andere ideeën waar veel mensen zich aan vasthouden zijn toch altijd maar theorieën en bevindingen. Eigenlijk weten we nog niets. Er is niemand die de bijbel compleet kan verklaren zoals die bedoeld is en de geschiedenisboeken zijn opgeschreven door mensen die beperkt waren door de informatie die hun hadden. Vasthouden aan ideeën is dan ook duidelijk iets wat men doet uit emotionele beweegredenen, vaak angst. Het idee is vaak veilig.

Maar bedenk eens de mogelijkheden van het universum, en de mogelijkheden van de mens, als je beseft dat niets nog zeker is en dat niets nog vast staat. Bedenk eens wat een vrijheid dat mee kan brengen. Bevrijd je geest!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2019 The Story Corner

Thema door Anders Norén

close
Facebook Iconfacebook like buttonTwitter Icontwitter follow button