The Story Corner

Vind de woorden die jij wilt horen!

29 Augustus – De Zipper

Tien miljoen kilometer per jaar. YKK ritst er nogal wat af tegenwoordig. Het Japanse YKK is het grootste rits bedrijf ter wereld. De grote man achter de ritssluiting was Whitcomb Judson die op 29 augustus 1893 octrooi verkreeg op de kramsluiter. Dit was de eerste versie van de ritssluiting.

Een vriend van Whitcomb leed al geruime tijd aan rugklachten. Het was elke keer vloeken, tieren en schelden wanneer hij moest bukken om zijn schoenen aan te trekken. Om zijn vriend te helpen ontwierp Whitcomb een sluiting met haken en ogen die door het trekken aan een plaatje dicht kon worden getrokken. Het idee was goed, zo goed dat hij het op de wereldtentoonstelling in Chicago liet zien. Vervolgens kreeg hij datzelfde jaar op 29 augustus zijn patent binnen. Helaas was zijn ontwerp nog niet helemaal in orde. Er zaten nog wat haken en ogen aan om het maar zo te zeggen. De rits schoot nog vaak los dus zijn vriend met rugklachten ging gewoon door met vloeken, tieren en schelden.

Jack met RitsDe opmars

Hoewel men bij oorlog vaak aan slachtoffers en verwoeste steden denkt, draait oorlog meestal om geld. Zo kunnen bedrijven flink profiteren van oorlog en de markt kan slim gespeeld worden om fortuinen weg te halen. Gideon Sundback was zo iemand die flink kon profiteren van de oorlog. Aanvankelijk was hij daar niet op uit, maar het kwam wel goed voor hem uit. Het bedrijf van Whitcomb had hij inmiddels al overgenomen en alles wat Gideon hoefde te doen was de uitvinding te verbeteren. Hij verving de haken en ogen voor tandjes en inkepingen. Hij plaatste een veertje in het plaatje zodat de rits niet vanzelf omlaag zakte.

De Eerste Wereldoorlog brak uit en het Amerikaanse leger kocht tienduizenden ritsen in om jacks en reddingsvesten ermee te voorzien. Gideon sloeg zijn slag en niet veel later kwam de rits op de markt. in 1923 kwam een laarzenproducent met een nieuw model laars: De Zipper Boots. Deze waren voorzien van een rits en sindsdien werden ze ‘zippers’ genoemd. De rits maakte een geluid dat klonk als ‘zip’ en dat klonk wat lekkerder in de mond dan ‘slide fastener’, de originele naam voor de rits. In de jaren dertig kwam de rits ook tevoorschijn op normale kleding en tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken in het dagelijkse leven.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2019 The Story Corner

Thema door Anders Norén

close
Facebook Iconfacebook like buttonTwitter Icontwitter follow button