The Story Corner

Vind de woorden die jij wilt horen!

Een briefwisseling met één van Jehovah’s Getuigen

Ik geef graag een unieke kijk op zaken wanneer ik een artikel schrijf. Natuurlijk laten ik ook geen kans liggen wanneer een religieus geprogrammeerde denkwijze onder de loep genomen kan worden. Zo kreeg ik deze week een brief in de brievenbus van één van Jehovah’s Getuigen. Ten eerste wil ik stellen dat ik alleen maar lof heb over de intenties van deze mensen. Als iedereen volgens hun manier van leven zou leven, zou de hele wereld er anders uitzien. Maar is dit wel wat goed is voor de mens?

Laten wij eerst eens de brief lezen. Om privacyredenen heb ik de afzender onleesbaar gemaakt.

Dit was mijn antwoord:

Geachte ***,

Goed nieuws! Ik heb antwoord gevonden op alle drie uw vragen!

Waarom worden wij oud en sterven wij?

Natuurlijk willen de meesten mensen niet oud worden en sterven. Maar toch is het een alledaagse realiteit. Het antwoord is echter simpel. Er is een begin en er is een einde. Uw bijbel zegt dit ook over uw God. In Openbaringen 1:8, 21:6 en 22:13 zegt hij over zichzelf: “Ik ben de Alpha en de Omega”. Ik ga er vanuit dat uw bekend bent met deze Griekse woorden. Denkt u eens in, dat alle mensen op aarde blijven leven. Dieren blijven leven en planten gaan niet meer dood. Zelfs wanneer wij in harmonie met de natuur zouden leven zou dit vroeg of laat een probleem worden. Hoewel overbevolking momenteel geen issue is, ondanks het feit dat sommige media dit beweren, zal dit dan natuurlijk wel het geval zijn wanneer mensen niet meer zullen sterven! Maar goed, waarschijnlijk is dit antwoord voor u niet voldoende, voor mij in ieder geval niet.

Wat werkelijk een probleem zou zijn is de inhoudelijkheid van ons leven. Hoewel ik mijzelf – en met mij waarschijnlijk vele anderen – hoor zeggen dat ik wel een paar honderd jaar nodig heb om alle dingen te kunnen doen die ik eigen zou willen doen in een leven, is dit niet wat wij echt nodig hebben. Stelt u eens voor, een leven zonder verdriet, pijn, honger en dood. “Heerlijk!” Denkt u misschien in eerste instantie. Maar stelt u zich dan eens voor aan alle dingen die u in uw leven heeft bereikt. Dingen die er werkelijk toe doen. Ik ken u niet persoonlijk en weet niets van uw persoonlijke leven. Maar als u zich bedenkt dat een sportman of sportvrouw veel pijn en moeite moet doen om doelen te bereiken in het leven. Het trainen van een spier op zich kan niet zonder pijn gebeuren. In een spier, wanneer uitgerekt onder grote spanning, ontstaan allemaal minuscule scheurtjes die spierpijn veroorzaken. Een sporter weet dan bij het voelen van spierpijn dat hij een effectieve training heeft gehad en neemt dan voldoende rust om de spier te laten helen met als resultaat dat die sterker is geworden. Dit is slechts een klein voorbeeld.

Hoe spannend is een avontuur nog als je weet dat er niets kan gebeuren, aangezien er geen pijn en dood meer is? Bedenkt u eens aan de voldoening die het geeft om een moeilijke opleiding te voldoen of om simpelweg te leren fietsen zonder zijwieltjes. Vele kinderen zullen vallen of in eerste instantie onvoldoendes halen. Maar wanneer het doel dan toch wordt bereikt, dan is de vreugde des te groter. En dit geld voor alles in het leven. Eten smaakt nooit zo lekker nadat er honger is geleden, rust voelt nooit zo goed dan wanneer men het meest vermoeid is. Liefde voelt nooit zo goed nadat men geconfronteerd is met veel haat. En de dood? Wanneer een geliefde is heengegaan beseffen we allemaal weer hoeveel we van onze naasten houden.

Hier zouden we allemaal kunnen beseffen dat liefde de drijvende levenskracht is. Het meest belangrijke punt is misschien wel dat men leert van zijn of haar fouten. Hoewel uw misschien wel zult beweren dat u ook kun leren zonder fouten te maken, moet ik tot ten zeerste ontkennen. Men weet pas, men leert pas waarom iets is zoals het is, wanneer men zelf heeft ervaren hoe het is. En dit is voor iedereen anders. Iedereen heeft zo zijn eigen ervaringen hoe erg de nare dingen zijn die hun in hun leven hebben meegemaakt. Zonder die ervaringen verliest de les zijn impact.

Alleen jijzelf kunt ervaren of een fout de moeite waard is om te maken of niet. Waar wil ik heen met deze feiten? Hiermee wil ik duidelijk maken dat zonder pijn, zonder verdriet en zonder dood er totaal geen momentum in het leven is. Waarom genieten mensen van Opera’s, dramafilms en gedichten? Waarom is de worstelingen van een held van een verhaal zo bijzonder om naar te kijken? Omdat pijn mooi is! Het maakt iets stuk om plaats te maken voor iets beters! Iets beters zoals vergiffenis, moed, wijsheid, ervaring of een sterke mentale of lichamelijk staat, om maar slechts een paar dingen op te noemen. En dit brengt ons gelijk naar de tweede vraag:

Wat is het doel van het leven?

Het doel van het leven is toch duidelijk groei! Mentale, fysieke en vooral spirituele groei! Hoewel niet iedereen dit zou willen inzien, is dit toch de enige manier om het leven beter te maken. Sommige mensen vinden het leven wel best zoals het is met hun materiële middelen. Maar hoeveel meer voldoening geeft het om te groeien wanneer er pijn is geweest en dat die nu, dankzij deze groei, achterwege gelaten kan worden! En dat brengt ons direct bij de derde vraag:

Hoe kunt u werkelijk geluk vinden?

Dit is waar de mensheid naar toe moet groeien. Het besef dat pijn en dood een noodzakelijk kwaad is en dat het alleen maar daar is om alles in beweging te laten houden. Wie zijn wij om eeuwig leven te willen als daar geen plek meer is voor andere zielen? Hoe goed kennen wij onszelf als wij geen pijn willen? Pijn die ons laat groeien, ons sterker maakt, ons beter maakt? Wanneer wij dit beginnen te beseffen, dan begint pas het ware geluk. Een geluk die het gemakkelijker maakt de dood te accepteren wanneer die dan eindelijk voor ons komt.

Ook ik doe vrijwilligerswerk. Graag wil ik mensen helpen zich beter te en gelukkiger te voelen. Bij deze wil ik u, en uw acht miljoen vrijwilligers ten zeerste aanraden de angst om werkelijk te leven op te geven. In deze wereld vol hebzucht en geprogrammeerde haat heeft de wereld liefdevolle personen zoals u en uw acht miljoen vrienden nodig. Wij hebben jullie nodig om uit de bescherming en de barricades van jullie geloof te stappen en fouten te gaan maken, en daarvan te leren zodat jullie liefde en empathie nog groter zal worden. Wij hebben jullie nodig te stoppen met een scheiding te maken tussen gelovigen en ongelovigen. Alstublieft, ik vraag u, maak in plaats daarvan de scheiding tussen liefde en haat, en toon evengoed liefde aan hen die haten, want dat is precies wat ze nodig hebben!

Dit zal een positieve uitwerking hebben op de gehele wereld. Uw liefde, zonder theologische beperkingen zal veel meer mensen raken dan wanneer uw blijft geloven in iets wat niet werkelijk goed voor ons mensen is zoals een paradijs zonder verdriet, pijn en dood. Een wereld waar slechts een kleine, elite groep van kan genieten. Net zoals de rijkste mensen op aarde nu, als een kleine elite groep denken te genieten van hun leven op aarde vol materialistische bezittingen. Net als deze mensen, die wensen in rijkdom te leven, is de wens om in een paradijs te leven een menselijke wens, een wens die eigenlijk niet goed voor ons is. Het is een menselijke wens, geen goddelijke wens. Een goddelijke wens is om de pijn en het verdriet te accepteren naast het geluk en de vreugde in het leven. Dit is wat wij mensen werkelijk nodig hebben.

Ik hoop u werkelijk bereikt te hebben tot een punt van verlichting. Mocht dit niet het geval zijn, hoop ik dan op zijn minst dat u vasthoud aan de connectie met uw ‘God’. Deze connectie zal uw brengen waar uw naartoe moet gaan.

Met vriendelijke groet,

Jesse Jeremy van Putten

Tekstschrijver en Dichter

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2018 The Story Corner

Thema door Anders Norén

close
Facebook Iconfacebook like buttonTwitter Icontwitter follow button