The Story Corner

Vind de woorden die jij wilt horen!

Gorillaz Humanz Tour

Muziek doet iets met mensen. Met de een meer dan met de ander. Voor mij betekent het veel. Vooral als er inhoud in zit. Zoals bij de Gorillaz. De Gorillaz Humanz Tour wilde ik dan ook niet missen als Storyteller.

Voor mij was het duidelijk. Na jarenlang zwoegen als voorman in een chemische rubberfabriek was ik het zat. Na veel overwerk en werken op zaterdag zat ik er flink doorheen. Ik ben alleen niet iemand die opgeeft. Huur moet betaald worden en er moet brood op de plank komen. Dus was er een ongeluk voor nodig om mij te doen stoppen. Maar goed, wat heeft dit met de Gorillaz Humaz Tour te maken?

</wp-content/uploads/2017/11/Demon-Days.jpg”>

Met een dikke burn-out op de bank had ik helemaal gehad met dit kapitalistische systeem. Hard werken in een ongezonde omgeving en er niets aan over houden. Ik zat er doorheen. Dit was het moment dat de Gorillaz mijn aandacht trokken. En vooral met het nummer van Demon Days. Als ik er nu nog aan terug denk, komen de tranen weer in mijn ogen. Dat is wat muziek met je kan doen!

Maar dat nummer is niet waarom ik naar de Gorillaz ben blijven luisteren. De buitenaardse, kinderlijk vrolijke en soms ook verdrietige klanken maken de Gorillaz uniek. Maar muziek alleen is niet genoeg blijkbaar. De grafische content van hun videoclips doen er nog een schepje bovenop. Daar waar de juiste sfeer muziek bij de juiste toon teksten passen, passen de videoclips van de Gorillaz daar nog eens extra goed bij. Een optimale beleving dus.

Humanz Tour

Toen ik hoorde dat de Gorillaz weer naar Nederland kwamen, wilde ik daar ongetwijfeld bij zijn. Hoe is de belevenis Live? In een uitverkochte Ziggo Dome moesten we het gaan beleven. Met een supergroot scherm achter het podium en Little’ Simz in het voorprogramma kreeg het publiek al snel deze sfeer te pakken. Alsof gepakt in een groot ruimteschip reisde 17.000 mensen naar een andere planeet. Een planeet waar iedereen zichzelf kan zijn…

Little Simz opende haar voorprogramma met een nummer dat redelijk old-school Hiphop klonk. Jong en ‘little’ zoals ze nog is, klinkt de rest nogal meer van deze tijd, logischerwijs. Vooral veel snelle rijmcombinaties met een liefdesnummertje tussendoor. Geef mij maar die old school Hiphop, maar over smaak valt natuurlijk niet te twisten.

Tegen een uur of 9 kon de show beginnen. Met de vraag ‘Is anyone there’ werd het nummer ‘M1 A1’ ingeluid. De reis buiten tijd en ruimte was begonnen. Met een flinke lijst aan collaborators zoals Mos Def en Del la Soul kreeg het publiek de variatie die je bij de Gorillaz kunt verwachten. Natuurlijk kun je niet verwachten dat alle collaborators mee naar Amsterdam kwamen, maar verder was iedereen op het grote scherm te volgen.

Encore

Na een fantastisch optreden gingen de lichten uit. Er miste nog wat. Minuten lang liep het publiek te juichen. Eén voor één gingen de mobieltjes in de lucht met hun lampje aan. (Aanstekers en roken zijn zo uit!) Er miste nog wat. Er was nog tijd voor een toegift. Met bekende nummers zoals ‘Kids with Guns’ en natuurlijk ‘Clint Eastwood’ ging de zaal nog even helemaal los. Maar voor mij persoonlijk stond er nog een grote verassing te wachten:
‘Demon Days’. Een mooie boodschap om de avond mee af te sluiten:

Love yourself, be positive
Don’t burn yourself, turn yourself around
To the sun, to the sun…

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2018 The Story Corner

Thema door Anders Norén

close
Facebook Iconfacebook like buttonTwitter Icontwitter follow button