The Story Corner

Vind de woorden die jij wilt horen!

De laatste woorden van het jaar

Het zit er weer op. 2017 was een topjaar. Voor mij in ieder geval wel. En voor vele andere ondernemers in mijn netwerk ook. Zo heb ik met een glimlach op mijn gezicht veel positieve berichten gehoord en langs zien komen op social media. De economie trekt weer aan en dat is overal merkbaar in ondernemersland.

2017 was niet alleen een topjaar, 2017 is ook een prachtig getal. Op zich heb ik niet zo heel veel met numerologie, maar getallen hebben nu eenmaal betekenis. En zo heeft nummer 17 ook betekenis. En niet zo’n beetje ook! 17 is een priemgetal. Het is tevens het atoomnummer van chloor. Maar goed, we zijn niet het hele jaar bezig geweest met toiletten schoonmaken. Ik niet in ieder geval. Wat is dan zo speciaal aan 17? Ik ga het uitleggen.

Zeventien

Nummer 10 staat voor aardse volledigheid. Denk maar eens aan je schoolrapport. Wie wilt geen tien halen? Nummer 7 is echter een heilig getal, ofwel ‘hemelse volledigheid’. Tel ze bij elkaar op en je hebt 17. Aardse en hemelse volledigheid samen. Toe maar!

En dit zuig ik niet zo even uit mijn duim. Nee, deze betekenis gaat al duizenden jaren terug. Zo trokken de Romeinen bijvoorbeeld de 17de van de maand uit voor een veldslag. Het was namelijk een goede dag om de te sterven op de 17de. Je lot, je levensweg was volledig afgerond wanneer je stierf voor je volk op het slagveld. Je hebt vrouw en kind beschermd met je leven. Hoe mooi wil je sterven?

Dan komt het ook nog eens zo uit dat wanneer je het Romeinse getal 17, XVII als anagram ziet, krijg je ‘Vixi’. Ja leuk, daar kom ik nooit mee weg tijdens een spelletje Boggle of Scrabble. Nee dat klopt, daar kom je niet mee weg. Maar in het Latijns betekent ‘Vixi’ ‘Ik heb geleefd’. En dat past dan weer heel mooi bij de Romeinse betekenis van 17.

Maar er is nog meer! Chinese tekens hebben maximaal 17 streepjes. Tenminste in het Hanzi (Mandarijns) dan. Waarom? Vraag me dat nog maar eens wanneer de tijdmachine is uitgevonden. En wat dacht je van een Japans gedicht? Een Haiku heeft altijd 17 lettergrepen.

Maar ook hier in het Westen heeft 17 nogal betekenis gehad. In Zweden gooien ze met 17 om je oren. Het is daar namelijk een scheldwoord. Waar dat vandaan komt? Ik vermoed dat het een doodsverwensing is. Maar ook hier in ons kleine kikkerlandje gebruiken we 17. Zo waren de bewindhebbers van het VOC met 17 man: ‘De Heeren Zeventien’ en kennen we ook de 7 noordelijke en 10 zuidelijke gewesten. Samen zijn dat de 17 gewesten van Nederland!

Er zijn nog veel meer feitjes, te veel om op te noemen! Haal Google er maar eens bij.

Topjaar

Maar goed, dat zijn allemaal leuke feitjes, maar niet al te veelzeggend. Dat het een bijzonder jaar was, is ook gebleken uit wat er allemaal is gebeurd. Als ondernemer ben je altijd op zoek naar nieuwe kansen. En dat heb ik dit jaar ook gedaan. Zo ben ik naast het tekstschrijven ook begonnen met vloggen. Daarmee heb ik een aantal leuke ervaringen vastgelegd zoals concerten van Protoje en de Gorillaz.

Daarnaast heb ik nog eens drie nieuwe dichtbundels uitgebracht en ben ik begonnen aan een fantasy reeks, Naraka. Met timmeren ben ik personeel gaan inhuren en daarmee heb ik de eerste stap gezet om een imperium op te bouwen.

Sinds 2012 heb ik aan het eind van het jaar elke keer een klein verslag uitgebracht om te vertellen hoe het is gegaan. Tot nu toe heb ik elk jaar weten te evenaren. Elk jaar was weer een stukje beter gegaan dan het jaar daarvoor. Zo ook dit jaar weer. 2017 was echt een topjaar. Nu wordt 2018 toch wel een enorme uitdaging om er een nóg beter jaar van te maken! Laten we beginnen met het halen van mijn rijbewijs…

Als afsluiter nog even mijn favoriete nummer van het jaar:

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2019 The Story Corner

Thema door Anders Norén

close
Facebook Iconfacebook like buttonTwitter Icontwitter follow button