The Story Corner

Vind de woorden die jij wilt horen!

Ode aan de Crisis

Het is crisis. Eigenlijk heeft dit woord zijn waarde allang verloren. In de afgelopen 100 jaar hebben de recessies en tijden van economische groei elkaar regelmatig ten dans gevraagd. Een dans die ons Westerse financiële systeem steeds verder heeft opgeblazen. En elke keer horen we de nieuwslezers roepen: “Het is crisis.” Maar nu is het echt crisis.

Ja, nu is het echt crisis. De hele wereld zit in de crisis. Direct gingen de woorden van Intwine* door mijn hoofd: “Welcome to my world”, bij het vernemen van de wereldwijde maatregelen. En ik bedoel niet welkom in alleen mijn wereld. Nee, het grootste deel van de wereldbevolking is bekend met ‘crisis’. Armoede, ziekte, ongelijkheid, onrecht en weet ik veel wat voor betonblokken mensen wereldwijd voor hun kiezen krijgen.

Het is dus crisis
Maar nu heeft iedereen crisis. Verschrikkelijk natuurlijk. Maar alles wat ik wil zien is hoop. En dat is precies wat we nodig hebben als je eenmaal begrijpt dat dit systeem sowieso gaat doodlopen, vroeg of laat. En niet alleen vandaag. Nee, al decennia lang, en zelfs verder in de geschiedenis wordt er gesproken over ‘het einde van de wereld’ in verschillende vormen. In de meest realistische versie wordt de uitspraak in de context verrijkt met “… zoals wij die kennen.”

En ik hoop het echt. Nee, ik geloof niet in doomsday. Ik geloof niet in het einde van de wereld en ik geloof niet in hemel, hel en armageddon. Maar na duizenden jaren regeren van de mens in de vorm van machtsposities wordt het toch wel eens hoog tijd voor veranderingen.

Welkom
Afgelopen Kerst zat misschien wel het grootste deel van Nederland gelukkig en tevreden achter het Kerstdiner. Wij Nederlanders schijnen namelijk een der gelukkigste volken ter aarde te zijn. Helaas voor deze mensen is dit in financieel opzicht alleen maar schijn. Wie ben jij om meer te hebben dan een ander? Gelukkig voor alle mensen voor wie enige vorm van crisis al dagelijkse kost is of dagelijkse kost is geweest. Jullie zijn al bekend met crisis. Nu kan de rest van Nederland ook eens gaan beleven wat jullie beleven. Wat een groot deel van de wereldbevolking beleeft! En ik bedoel niet te zeggen: “Lekker puh”. Nee, ik bedoel, nu is de kans voor groei naar een betere samenleving die nu iedereen nodig heeft.

Ode aan de vrouwen die verkracht zijn, de kinderen die misbruikt zijn, de kinderen die fysieke en/of mentale mishandeling hebben moeten ondergaan. Ode aan iedereen die trauma heeft ondergaan. Ode aan iedereen die niet in dit financiële, geldpompende systeem kan meedraaien zoals de rest van de wereld van jullie verwacht. Ode aan jullie allemaal. Want deze crisis is ouwe koek voor jullie. En omdat het ouwe koek is voor jullie, stelt dat jullie in staat anderen te helpen. Net als onze zorghelden, die ik toch even moet vernoemen.

Verandering
Daarom is het ook tijd om de rollen om te draaien. Nee, mensen het gaat niet om wetten en regels. Het gaat niet om wie er het mooiste uitziet. Het gaat er niet om wie het meeste geld heeft. Nu gaat het erom wie nu werkelijk beseft dat we het allemaal met elkaar moeten doen. Het gaat om normen en waarden. Het gaat om respect en liefde. Helaas draait het hele systeem om geld. In de rechtspraak mag iedereen gewetenloos met elkaars leven spelen, zolang het maar volgens de regels gaat. En je recht halen? Dat gaat alleen als je heel, heel veel geld hebt. Kortom: Hoe meer geld, hoe meer macht. Maar om veel geld te vergaren, moet je sowieso veel lak hebben aan de rest van de wereld, die zonder geld zit. En juist die mensen hebben de meeste macht. Rara, hoe kan dat nou anno 2020???

Dit is het moment waar ik op hoop. Ik hoop dat de ogen open gaan. De ogen moeten open gaan voor een systeem met duizenden problemen. Wacht. Wacht! Als een systeem duizend problemen heeft, moeten we dan nog harder ons best doen om die problemen op te lossen of een ander systeem bedenken dat ons mens beter dient? Elke rechter die ik dit voorgeschoteld heb kwam met dezelfde smoes: Verandering is langzaam. Gelukkig dat ik in mijn achterhoofd: “Jij bent niet de baas, de natuur is de baas.” En dat blijkt. Nu moeten we wel veranderen.

En omdat de natuur de baas is, zullen WIJ, de homo sapiens, of liever genoemd, de homo arrogantus, ons moeten aanpassen aan onze leefomgeving. Het klimaat agenda dat in 2019 volop in bespreking was, was een halve eeuw geleden ook al van toepassing. Het wordt nu pas ingezet omdat er massaal geld op verdiend kan worden. Duurzaam leven en duurzaam ondernemen was in de mode. Een systeem vol met bijbedoelingen en dubbele agenda’s.

Maar het gaat verder dan dat. Elke eigenwijze flapdrol (ik denk even aan mijzelf) kan Google raadplegen en binnen een kwestie van uren de structuur van het leven uitpluizen. Het is heel simpel eigenlijk. Als je iets bedenkt, kun je het realiseren, ongeacht wat het is. Alleen tijd is de factor. Als je dan iets bedenkt kan dat maar 2 kanten op: de goeie of de slechte. En dat ligt dus aan je motivatie. Gooi je er iets constructiefs uit, dan kun je dingen maken. Doe je iets destructiefs, maak je iets stuk. En omdat we allemaal samen op deze aarde leven, hebben jouw acties hoe dan ook effect op andere mensen.

Het besef van bovenstaande paragraaf alleen al, is waardevoller dan welk wetboek dan ook. Een wetboek dat zich door angsten laat lijden. Elke rechter in Nederland weet dit. Elke rechter op de hele wereld weet dit. Toch blijven ze al hun waardevolle denkvermogen gebruiken om beperkt te worden door een verkeerd gemotiveerd systeem. Geen rechter die het aandurft iemand zijn of haar intenties te ontbloten. En dat terwijl het zo gemakkelijk te zien en te testen is. Dat kunnen we volgens de experts niet weten. Maar als je de mens zo ver onderschat, ben je niet echt een expert.

Hoop
Mijn intentie is hoop. Ik hoop daarom ook dat mensen gaan inzien dat ons huidige systeem kinderlijk en onvolwassen is. Zolang het om geld draait, draait het erom wie het meeste speelgoed heeft. Zoals een wijs Amsterdammer ooit zei: “Elk nadeel heb zijn voordeel.” Laten we dus hopen op een betere wereld als deze ‘crisis’ eenmaal voorbij is. Ik zie het als een gift. De les dat we elkaar nodig hebben. Geef dus gerust een appje als ik wat voor je kan doen!

Uiteraard gaan mijn gedachten ook uit naar de vele slachtoffers wereldwijd. Jullie goede daden zullen herinnerd worden door jullie geliefden.

*https://www.youtube.com/watch?v=XcLT8pi8M-M
(copyright en zo)

Verder Bericht

© 2020 The Story Corner

Thema door Anders Norén

close
Facebook Iconfacebook like buttonTwitter Icontwitter follow button