Stories

Zo brengt een tekstschrijver zijn vakantie door.

Met enige regelmaat loop ik tegen mijzelf te vloeken waarom in niet tien jaar geleden ben begonnen met zelfstandig ondernemen. Vandaag was weer zo’n dag. Met één telefoontje van nog geen tien minuten haal ik zo even 60 Euro binnen. En dat terwijl ik gister nog even dacht dat ik tijdens mijn vakantie wel erg veel geld aan eten per dag had uitgegeven, zo’n 30 Euro. Ergens ben ik nog die zuinige jongen die het met 5 Euro per dag moest doen.

“Zo brengt een tekstschrijver zijn vakantie door.” verder lezen

Is deze plaats bezet?

Nederland is een fietsland. Maar Nederland is ook een land waar het vaak regent. In de zomer, in de winter. Het regent eigenlijk het hele jaar door. Maar dat zijn we gewend. Dus laten we de fiets staan en pakken we de bus. Of – zoals in mijn geval – moet ik vaak op en neer reizen naar Almere Centrum en naar Amsterdam Centrum. De auto is duur, er is altijd file, dus pakken we de trein. Goedkoop en efficiënt. We nemen de laptop mee, het kantoor in een tasje, dus kunnen we gewoon doorwerken. Maar soms maak je nogal wat mee in de trein en in de bus. De meest bekende vraag hebben we allemaal wel eens gehoord: Is deze plaats bezet? Laten we een aantal situaties onder de loep nemen.

De groep die het meest afhankelijk is van het OV zijn natuurlijk de schoolkinderen. Alleen of in groepjes, druk of rustig, verscholen achter een laptop werkend aan een werkstuk of druk bezig met sociale interacties op hun telefoon of met medereizigers. Jeugdig enthousiasme en onbevangenheid geeft toch een hoop kleur aan je dag… behalve natuurlijk als je met het verkeerde been uit bed bent gestapt!

Is deze plaats bezet?

Natuurlijk reizen er ook ouderen met de bus en met de trein. Werklui van elk niveau en ouderen die nog goed ter been zijn. Die oudjes zijn wel in voor een gezellig praatje. Zelf zit ik vaak achter mijn laptop of ben ik aan de telefoon. Hetzij in gesprek of druk bezig mijn agenda bij te werken. Maar als ik de tijd heb, probeer ik toch altijd een paar woordjes te wisselen. Daar worden die oudjes helemaal blij van!

Helaas zijn er ook een hoop negatieve kanten aan het reizen met het OV. De sloeber die naar katten of honden stinkt, de roker die stukjes long aan het ophoesten is, afval in de wagon of bus, vertraging of uitval van je rit. Misschien de ergste van allemaal: asociaal gedrag. Wat doe je er aan? Aan de uitval of vertraging van een bus of trein kun natuurlijk je weinig doen.

Maar met een beetje goede etiquette kom je een eind. Soms wordt mij gevraagd of de plaats naast mij bezet is. Soms zie ik een oudje staan in de bus. Ik vraag dan ook altijd of ze willen gaan zitten. Dat kan iemand zijn hele dag goedmaken. En het werkt aanstekelijk. Een vriendelijk gedag tegen de buschauffeur, een dame met kinderwagen voor laten gaan, het maakt het reizen allemaal een stuk prettiger.

Ik begin deze week aan mijn rijlessen. Ik denk dat ik nog wel regelmatig met het OV zal gaan. Anders zou ik toch wel het één en ander gaan missen!

 

 

Protoje 18 April 2017 in de Melkweg

Positieve Vibes in het Hart van de Betonnen Jungle

(longread)

Om een nieuw concept uit te proberen voor mijn blog, en natuurlijk omdat ik het hartstikke leuk vind, ben ik maar eens naar een concert gegaan van één van mijn favoriete artiesten, Protoje. Met neef en aanhang stonden we op dinsdagavond in de rij bij de Melkweg. Voor mij en mijn neef de eerste keer in zowel de Melkweg als bij een Reggae concert. Ik zeg Reggae, maar eigenlijk is het ‘Conscious Reggae’ zoals deze nieuwe generatie wordt genoemd.

“Protoje 18 April 2017 in de Melkweg” verder lezen

Tien tips tegen pesten

Pesten, we zijn er allemaal wel eens mee geconfronteerd. Zelf ben ik opgegroeid met het idee dat het allemaal niet zo ernstig is en dat het hoort bij het volwassen worden. Deze generatie moet echter anders geloven, volgens de media. Zo kwamen er niet al te lang geleden in een zeer korte tijd een aantal berichten naar boven van kinderen die zelfmoord hadden gepleegd omdat ze gepest waren. Natuurlijk is gepest worden niet leuk, maar persoonlijk denk ik dat de media niet mag bepalen wat wij wel of niet mogen denken. Helaas is de realiteit anders. Toch vond ik het noodzakelijk om een artikel te schrijven voorzien van tien tips tegen pesten zodat mensen wat meer inzicht kunnen krijgen over pesten en gepest worden. “Tien tips tegen pesten” verder lezen

Stem op jezelf deze keer!

Ze staan weer voor de deur, de verkiezingen! Stemwijzers, debatten, discussies en noem maar op. Iedereen heeft een mening en velen spreken zich daar graag over uit. Sommige mensen zijn nog aan het zweven, andere mensen hebben hun keuze al gemaakt en weer andere mensen willen helemaal niet gaan stemmen. En laten we eerlijk zijn: Er zijn ook steeds meer mensen die niet willen stemmen! Waar is het vertrouwen in onze regering gebleven? Daarom: Stem op jezelf dit jaar!

Misschien is het beter om de vraag om te draaien: Waarom zullen we onze regering nog vertrouwen? Ze verdienen immers flinke duiten met geld en de wetgeving zijn allesbehalve voordelig voor de steeds groter wordende bevolkingslaag die onder de armoede grens zit. Hoe kan dat toch? Er wordt steeds meer geld bijgedrukt, maar er blijft steeds minder over!

“Stem op jezelf deze keer!” verder lezen