The Story Corner

Vind de woorden die jij wilt horen!

Succes. Waar is dat te vinden?

De sleur van je baan, De uitzichtloosheid van je carrière. De depressie van het mislopen van je dromen. De wanhoop van al je pogingen om het beter te doen. Waarom zijn sommige mensen succesvol en andere weer niet? Waar vind ik succes? Dat zijn vragen die veel mensen zichzelf stellen.

Veel mensen, vooral vast in hun eigen loopbaan of leven, arm of modaal, hebben hier last van. Zelf ben ik opgegroeid in een achterstandswijk in Lelystad. Ik heb mijn diploma’s niet gehaald omdat ik tijdens mijn MBO opleiding dakloos was. Maar wat ik er nooit bij vertel,  is dat het ergens ook een beetje mijn eigen schuld was. Ok, misschien niet helemaal mijn eigen schuld… maar laat het me even uitleggen.Mijn werk en denkniveau is HTS of hoger. Nu vertel ik dit niet om op te scheppen of mijzelf op een voetstuk te zetten, maar om een punt te maken. Welk punt? Nou, toen ik klaar was met de eerste twee brugjaren op de middelbare school, besloot ik maar VBO Bouwtechniek te gaan doen. Waarom? Omdat ik uit een timmermansfamilie kom en omdat dat ‘veilig’ was. Dit kon ik in ieder geval doen. Later zou ik eventueel kunnen groeien naar MBO Bouwkunde en een niveautje hoger aan het werk gaan als timmerman of bouwvakker. Dat ik het MBO niet kon afmaken was weer een heel ander verhaal. Met een mooi praatje kon ik toch even een leuke baan vinden als Bouwkundig Tekenaar.

fearAngst

Maar waarom zo laag mikken? Omdat we bang zijn dat we het niet aan kunnen? Omdat we bang zijn dat we zonder geld komen te zitten? Na een paar leuke jaren op kantoor ging mijn veilige keuze flink op zijn gat. Ik deed (bijna) alles goed en wist nog een jaarcontract te krijgen voordat ze mij definitief in dienst moesten nemen. Maar toen zakten er een paar torens in aan de andere kant van de oceaan en de gehele bouwsector stond op zijn kop. Geen werk meer te vinden met mijn ‘veilige’ keuze.

Na een jaar of tien her en der aan de bak zijn geweest in fabrieken en op bouwplaatsen had ik het helemaal gehad met de technische sector. Het betaalde slecht, het werk was zwaar, de collega’s waren stuk voor stuk depressief en de ouderen liepen allemaal krom. En daarnaast wilde de baas altijd net iets meer van je hebben dan dat je te geven had. Daar zat geen toekomst in. Ik besloot dus maar er de brui aan te geven en voor mijzelf te beginnen. Maar niet zo maar. Het moest nu goed gaan gebeuren.

Maar dit artikel gaat niet over mij, maar over jou! En ik durf te wedden dat veel mensen zich in dit verhaal weten te vinden.

plane-on-the-groundJe eigen richting op

En waarom ook niet? Als je kunt falen in je werk waar je niet voor hebt gekozen, waarom waag je het risico niet om te gaan doen wat je echt leuk vind? Een idee van Jim Carrey, in één van zijn inspirerende video’s op YouTube. Vergelijk het eens met een vliegtuig. Aan de grond staat die veilig. Denk je! Maar feitelijk loopt een vliegtuig veel meer schade op aan de grond dan in de lucht!!! Hij begint te roesten, de onderdelen beginnen te verslijten en daardoor zal hij eerder kapot gaan dan wanneer hij in de lucht vliegt! En hoe logisch is dit. Een vliegtuig is gebouwd om in de lucht te vliegen, niet om op de grond te staan.

Zo heeft ieder persoon ook een wens, een droom of een talent binnen in zichzelf zitten. Die droom, dat talent, dat zit er niet voor niets! Die droom is bedoeld, dat talent is bedoeld om er uit te komen. Vergeet je hypotheek, vergeet je huur, vergeet je baas, vergeet je verplichtingen. Of beter nog, begin er niet eens aan zolang je dat nog kan! Jij bent bedoelt om jouw te zijn in de vorm dat alleen jij dat kan zijn. Alleen jij kan die persoon zijn, maar dan moet je wel eerst opstijgen en gaan vliegen.

oprah-firedSucces vinden

Alle ingepeperde en aangeleerde normen die ons door de Westerse maatschappij, televisie en scholing zijn bijgebracht zijn alles behalve goed voor je. Je hebt geen zekerheid nodig, niet per se. Je hebt geen vaste baan nodig. En materialisme gaat je al helemaal niet gelukkig maken. Je enige wat je nodig hebt is de kunst om naar jezelf te luisteren. Zelfs al zullen deze keuzes je naar oogwaarschijnlijke fouten leiden, dan kun je daar van leren. Soms kan de weg heel ontmoedigend zijn en soms lijkt het misschien alsof het er nooit van gaat komen. Maar niets is minder waar. En wat dan nog? Leven in een sleur of armoede is toch minstens net zo zwaar?!

Een paar mooie voorbeelden zijn Steven Spielberg, Byonce Knowles en the Beatles. Spielberg werd drie maal afgewezen bij een filmacademie. Byonce zou niet kunnen zingen, waar misschien wel een punt in zit, volgens mijn mening, maar miljoenen mensen denken daar anders over! En wat dacht je van de Beatles, die eerst ook geen platencontract kon krijgen. En ik kan nog wel talloze andere voorbeelden opnoemen van mensen die eerst afgewezen waren om vervolgens enorm succesvol te zijn.

Nu ben ik niet degene die jou gaat vertellen hoe je succes kunt vinden in jouw leven. Dat kan ik namelijk niet. Dus de antwoord op de vraag: Succes, waar is dat te vinden? Is eigenlijk heel simpel: Bij jezelf! Ik wens je veel succes!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2018 The Story Corner

Thema door Anders Norén

close
Facebook Iconfacebook like buttonTwitter Icontwitter follow button