The Story Corner

Vind de woorden die jij wilt horen!

Zeggenschap

Zeggenschap

Dit is wat de Dikke van Dale zegt over zeggenschap: zeg·gen·schap (de; v)1recht om mede te beslissen; = macht

Van nature hebben ouders zeggenschap over hun kinderen. Kinderen kijken op naar hun ouders en ze leren lopen, praten en denken op basis van wat ze van hun ouders zien. Zelfs in de latere fases van het leven zullen veel mensen nog overdenken wat hun ouders ooit hebben gezegd of hebben gedaan. Je kunt wel zeggen dat niemand zoveel invloed op je heeft dan je eigen ouders.

Logischerwijs is deze zeggenschap ook een verantwoording naar de kinderen toe. Ouders hebben de verantwoording om in de behoeften van hun kinderen te voorzien. Wettelijk gezien zijn ze dit ook verplicht. Anderzijds hebben ouders ook weer het recht om te zeggen wat een kind moet doen. In Nederland is dat recht echter niet zo vanzelfsprekend. Een vader heeft namelijk toestemming van de moeder nodig om zeggenschap te krijgen.

Voorzichtigheid

Nederland heeft in veel zaken zijn eigen mening. Ook in de opvoeding hebben wij Nederlanders onze eigen visie. Overal in Nederland waar de wetgeving en de hulpverlening betrekking heeft op kinderen, wordt er de nadruk gelegd op voorzichtigheid. De hoofdzonde is het pijn doen van kinderen. Natuurlijk is het pijn doen van kinderen ontoelaatbaar. In mijn boek zijn kinderen namelijk altijd onschuldig.

Omdat bij vrijwel alle relatiebreuken de kinderen de dupe zijn, is de Nederlandse staat van mening dat koste wat kost de kinderen beschermd moeten worden. Door de man geen automatische zeggenschap te geven, heeft het kind een vaste plek bij de moeder. De moeder bepaalt welke rol de vader speelt in het leven van het kind. Dit geldt ook voor het nemen van belangrijke beslissingen zoals de keuze van school en toestemming tot verhuizen. Men poogt hiermee te voorkomen dat beslissingen over het kind lijden onder de ruzie van de ouders.

Vader

Als een vader wel wat te zeggen wil hebben, kan dat ook. Als moeder denkt dat vader verantwoordelijk genoeg is om geen ruzie te maken over de kinderen, kan de moeder gewoon toestemming geven. Maar als de moeder geen toestemming wilt geven, dan begint de ellende. Rechtszaken, advocaten, ouderbemiddeling, kindercoaches en omgangsregelingen. Geen vader wil dit doen en vaak blijven vaders dan ook weg om verder geen schade aan te richten.

De bedoeling is dat vader dit ook niet gaat doen. De bedoeling is om te gaan bemiddelen. Vader moet dus op goede voet staan met moeder om zeggenschap te krijgen. Lukt dit echter niet, dan moet een rechter hier zich over gaan buigen.

Behalve dat dit met uiterste voorzichtigheid gaat, duurt dit proces ook heel erg lang. Het mooie is wel dat er een mogelijkheid is tot een oplossing. Door middel van ouderbemiddeling kunnen ouders geschillen uitpraten en vertrouwen proberen te herstellen. Er wordt daar de nadruk gelegd op geweldloze communicatie. Het kan ontzettend moeilijk zijn, maar als het lukt zijn beide ouders een stukje beter geworden. Hier heeft een kind weer veel baat bij.

Helaas pakt het in de realiteit vaak anders uit.

Hele slimme mensen

Een wijs man zei ooit: “Wanneer dingen fout gaan, moet je terug naar de basis.” Gelukkig, we draaien gewoon alles terug. Over een paar jaar wordt de wet weer aangepast. En het is ook logisch dat deze wetgeving wordt aangepast. De intentie van deze wetgeving is om ruzie over het kind te voorkomen. Maar als je wetten gaat baseren op angst, bevestig je de aanwezigheid van iets om bang voor te zijn, ook als die er in eerste instantie niet zou komen. Je creëert een platform voor vluchtgedrag voor elke vrouw die wat tegen de vader heeft.

Verder is het denk ik belangrijk te stellen dat het om evenwicht gaat. Wanneer je dingen uit zijn natuurlijke evenwicht haalt, vraagt dat om compensatie. Dat de moeder de eindverantwoording heeft negeert de aanwezigheid van alle vader-instincten compleet. Van nature is het de vader die emoties gemakkelijker opzij kan zetten en om sommige moeilijke beslissingen te maken. Vrouwen zijn namelijk veel beter in emoties en gevoelens, uitzonderingen daargelaten. De aanvulling van vader is dus in ieders voordeel, ook als de rolverdeling tussen de ouders anders is uitgebalanceerd.

Maar juist de moeder die zich door haar emoties laat leiden, wil niets weten van de vader die gezag kan uitoefenen. Juist deze moeders vallen terug in een vluchtpatroon, terwijl juist deze moeders de aanvulling van vader nodig hebben voor het kind. De wet staat achter deze vrouwen wanneer ze suggereert dat vaders niet kunnen bepalen wanneer een kind sterk moet zijn, door moet zetten of gewoon simpelweg een andere weg inslaan om een negatief patroon te doorbreken. Vader verliest zijn invloed op het kind en daarmee ook zijn broodnodige aanvulling waardoor het kind een soort van ‘anti-vader’ cultuur opgroeit. Het kind neemt het vluchtgedrag van moeder snel over waardoor de volgende generatie met dezelfde problemen te maken krijgen: jonge moeders en verstoten vaders.

Ooit heb ik mij door een rechter laten vertellen dat deze wet door ‘hele slimme mensen’ was bedacht. Of deze mensen nu man, vrouw, kinderloos of ouder zijn, weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat we eindeloos kunnen discussiëren over wat wel en niet goed is voor een kind, maar dat we het nooit zeker zullen weten. Het enige wat ik wel zeker weet, is dat een kind liefde nodig heeft, van beide ouders.

Nostalgie

Zelf ben ik een beetje ouderwets opgevoed. Misschien had het mij ook goed gedaan om minder ruzie gezien te hebben. Wie zal het zeggen? Maar een ding vergeet ik nooit. Toen ik met mijn zoon voor het eerst bij mijn vader kwam en zag en ook voelde hoe trots hij was op zijn zoon en kleinzoon, was ik in een klap vergeten wat hij me ooit misdaan mocht hebben.

 

En dan denk ik nog eens terug aan een basisschool uit begin jaren ’90, waar een jongen nog stoer moest zijn en rennend over het schoolplein riep als hij ruzie had:

“Mijn vader is sterker dan jouw vader!” Ja, als ik die ‘hele slimme mensen’ eens tegen het lijf zou lopen zou ik ze diep, diep in de ogen aankijken en zeggen: “Niemand is zo sterk als mijn vader!”

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2021 The Story Corner

Thema door Anders Norén

close
Facebook Iconfacebook like buttonTwitter Icontwitter follow button